ΖΎΓΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΊΑΣΗ ΤΕΧΝΗΤΟΎ

Όσα πιο κάτω παραθέτω είναι αποτέλεσμα πολυετούς ενασχόλησης μου με το αντικείμενο και πρακτικής σπουδής. Δεν διαθέτω κάποιο ¨χαρτί΄" κάποιας σχετικής σχολής (πλαστό ή όχι) και ως εκ τούτου δεν έχω κάνει κάποια μεταπτυχιακή διατριβή σε αυτό ( παραγγελία ή μη). Οι γνώσεις μου στο θέμα απορρέουν από συνεχείς δοκιμές, παρατήρηση  και πληροφορίες διασταυρωμένες από το διαδίκτυο και αλλού, και δεν είναι δόγμα που δεν αποδέχεται αμφισβήτηση .

ΣΧΕΔΊΑΣΗ

Τα πάντα ξεκινάνε από το " τι θέλουμε να κάνουμε" και τα πάντα πρέπει να γεννιούνται στο χαρτί ή έστω στην οθόνη ενός υπολογιστή .
Σχεδιάζουμε λοιπόν κατ' αρχήν το σχήμα που θέλουμε να έχει το τεχνητό μας, και αν είναι δυνατόν σε μία κόλα με πλέγμα χιλιοστών ώστε να δουλεύουμε σε πραγματικές διαστάσεις.
Το τεχνητό μας λοιπόν, έστω ότι το θέλουμε να έχει μήκος: LL, Ύψος σώματος :ΥL , και πάχος (μέγιστο): WL 

Γιατί δουλειά το θέλω;
Από τι υλικό να το φτιάξω;
Τι βάρος θα έχει αυτό το τεχνητό;
Πως θα στέκεται μέσα στο νερό
Τι κίνηση θα έχει;
Τι έρμα χρειάζεται να του προσθέσω;
Θα είναι για ψάρεμα στα ρηχά ή στα πιο βαθιά νερά;

Είναι ερωτήματα - παράγοντες οι οποίοι θα επηρεάσουν το σώμα του τεχνητού μου στο σουλούπι , την πρώτη ύλη κατασκευής και τα " εξαρτήματα" του...
Σχήμα 1
Σε κάθε τεχνητό που κατασκευάζουμε, κατά την διάρκεια της "δουλειάς" του μέσα στην θάλασσα  , ασκούνται διάφορες δυνάμεις. 

Το βάρος της όλης μας κατασκευής (c)
Η άνωση των υλικών μας (a)
Η δύναμη έλξης - ανάκτησης του τεχνητού (b)
Η αντίδραση του σώματος και της γλώσσας (d)

Αυτές όλες οι δυνάμεις , προκειμένου το τεχνητό μας να μας αποδώσει τα καλύτερα θα πρέπει να είναι σε σωστή ισορροπία μεταξύ τους.
Έτσι λοιπόν ένας λούρος ο οποίος είναι κατασκευασμένος για να ψαρεύει σε νερά πολύ ρηχά θα πρέπει η  σχέση (a-c) να μην είναι αρνητική προκειμένου να αποφύγουμε σκαλώματα και οργώματα στον βυθό υποστηριζόμενη βέβαια και από τον τύπο της γλώσσας που θα μας δώσει μία πλεύση δίχως μεγάλη βύθιση. 

Πως θα μπορούσαμε λοιπόν να βρούμε τις σωστές τιμές για όλες αυτές τις παραμέτρους ώστε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο σίγουρα προς την επιτυχή κατασκευή;

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως θα θέλαμε να φτιάξουμε το τεχνητό του πιο πάνω σχεδίου από οποιοδήποτε είδος ξύλου.
Εδώ βέβαια, όπως και παλιότερα έχω πει καλό είναι η κατασκευή να γίνεται από ελαφρύ υλικό ώστε να έχουμε την δυνατότητα επέμβασης στον ορισμό του κέντρου βάρους , βάρους κατασκευής κλπ.
Θα πρέπει λοιπόν πρώτα από όλα να βρούμε το ειδικό βάρος του υλικού μας. 
Κυκλοφορούν πολλοί πίνακες με την πυκνότητα και το βάρη των ξύλων αρκεί να ξέρουμε ακριβώς τι είδους ξύλου έχουμε, αλλά και πάλι, δεν θα είμαστε σίγουροι για την σχετική του υγρασία τον ακριβή τύπο του ξύλου αυτού κλπ-κλπ ( επί παραδείγματος υπάρχουν ένα σωρό λεύκες με διαφορετικό ειδικό βάρος)

{ Τι είναι το Ειδικό βάρος ενός υλικού και γιατί το χρειαζόμαστε: 
Είναι το βάρος του σε όγκο ενός κυβικού εκατοστού και το χρειαζόμαστε για να το συγκρίνουμε με αυτό της θάλασσας , 1,025gr/cm3 ώστε να ρυθμίσουμε την πλευστότητα του κατά βούληση.}

Έστω τελικά ότι το τεχνητό μας έχει διαστάσεις LLxWLxYL

Κόβουμε ένα μπλοκ (παραλληλεπίπεδο ) ,από το οποίο θα κατασκευαστεί και το "ψαράκι" μας με διαστάσεις από τις οποίες θα μπορέσουμε να βγάλουμε το τεχνητό έστω LxWxY και το κυβίζουμε (LxWxY=BB cm3) και το ζυγίζουμε: ( Έστω ότι το βάρος του μπλοκ είναι QB gr).

Τότε το ειδικό βάρος της πρώτης ύλης  μας είναι  QBgr / BBcm = IBgr

Όταν λοιπόν "σκαλίσουμε" και τελειώσουμε με το σώμα του τεχνητού μας μπορούμε να το κυβίσουμε επακριβώς με τον τύπο BLcm = IBgr * QLgr ( όπου BL : κυβισμός τεχνητού , QL: το βάρος του σε γραμμάρια και το QLgr το ειδικό του βάρος που το βρήκαμε πιο πάνω)

Βρίσκοντας τον κυβισμό του θα ξέρουμε εκ προοιμίου αν το τεχνητό μας θα είναι επιπλέον ή βυθιζόμενο και αυτό πως;

SBgr = Βάρος της θάλασσας που εκτοπίζει το τεχνητό μας, και είναι:
SBgr = BLcm * 1,025gr/cm3 
Εάν λοιπόν ....
το βάρος της όλης κατασκευής μας(με γλώσσα και σαλαγκιές ) < SBgr 
τότε το τεχνητό μας θα είναι επιπλέον
το βάρος της όλης κατασκευής μας(με γλώσσα και σαλαγκιές ) > SBgr 
τότε το τεχνητό μας θα είναι βυθιζόμενο

Υπολογισμός έρματος
Από τα πιο πάνω λοιπόν αναφερθέντα συνεπάγεται ότι είναι πλέον συμφέρον για τον "κατασκευαστή" του τεχνητού, η όλη κατασκευή ( πρώτη ύλη, σύρμα ανάρτησης των σαλαγκιών, γλώσσα, βαφές και εποξικά, σαλαγκιές και ότι άλλο...) να είναι ελαφρύτερο κατά αρκετά γραμμάρια του βάρους θαλάσσης που εκτοπίζει ώστε να έχουμε ευχέρεια τοποθέτησης  βάρους έρματος.

Έτσι λοιπόν αν η διαφορά για παράδειγμα είναι 10 gr  (ελαφρύτερη η κατασκευή ) , έρμα έως 9 gr θα κρατήσει το τεχνητό στον αφρό ενώ από 10 και πάνω θα το βυθίσει (σχ3)

Ισορροπία τεχνητού
 Ένα άλλο πρόβλημα στην κατασκευή του τεχνητού είναι η θέση τοποθέτησης του έρματος και το σχήμα του σώματος του
Αυτά τα δύο στοιχεία τα βάζω μαζί σε μία παράγραφο γιατί εξαρτάται απόλυτα το ένα από το άλλο, και τα δύο μαζί εξαρτώνται από την χρήση ( την τεχνική) για την οποία προορίζεται ο λούρος μας και καθορίζουν απόλυτα την ισορροπία του τεχνητού στο νερό.
Γενικός κανόνας βέβαια είναι ότι το έρμα τοποθετείται κάτω από τον οριζόντιο άξονα του τεχνητού μας



Αν το προορίζουμε για συρτή τα πράματα είναι απλά ως προς το έρμα. 
Η καλύτερη του τοποθέτηση (και πιο συνήθης ) είναι πλησίον του κέντρου βάρους και ελαφρώς μπροστά. Σε αυτή την θέση αφήνει ελαφριά την ουρά του επιτρέποντας την κίνηση της (ανάλογα με την γλώσσα που θα επιλέξουμε να του βάλουμε)
Το σχήμα του τεχνητού ποικίλει αλλά κατά κανόνα κρατάει την υδροδυναμική του ώς προς την κίνησή του ( σαν τα ψάρια) με το λεπτότερο μέρος πίσω και τον μεγαλύτερο όγκο σώματος περίπου στην μέση και προς τα εμπρός. Έτσι το κέντρο βάρους πέφτει μπροστά και το έρμα ακόμα πιο μπροστά. (βλέπε σχ1)
Αν το προορίζουμε για spining όμως τα πράγματα περιπλέκονται...
Από έναν λούρο spining πρώτα από όλα θέλουμε να έχει καλή βολή. Αυτό επιτυγχάνεται με έναν και μόνο τρόπο.
-Αεροδυναμικό σχήμα κατά την φορά της πορείας της βολής του, (διαφορετικά κόβει βεληνεκές)
-Κέντρο βέρους ολικής κατασκευής τεχνητού από την μέση και πίσω (διαφορετικά παλαντζάρει ή στην χειρότερη κάνει τούμπες)

Ένα άλλο βέβαια που θέλουμε είναι να έχει την σωστή κίνηση είτε κατά την ανάκτηση, είτε στα τινάγματα του καλαμιού.
Στην περίπτωση της ανάκτησης την κίνηση την δίνει η γλώσσα, της οποίας οι επιλογές για λούρους spining δεν είναι και πάρα πολλές αφού όσο αυξάνεται η επιφάνειά της τόσο επηρεάζει την βολή. Έτσι θα έλεγα ότι η γλώσσα του spining τεχνητού περιορίζεται σε μέγεθος και θέση τοποθέτησης σε μικρή και μπροστά, κοντά στο σημείο ανάρτησης του αντίστοιχα. (σχ2)
σχ2

Το σώμα του τεχνητού σε αυτή την περίπτωση πρέπει να έχει τέτοιο σχήμα ώστε να εξυπηρετεί και τις δύο δυναμικές ( και την αεροδυναμική κατά την ρίψη και την υδροδυναμική κατά την ανάκτηση )
Η θέση του έρματος σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να είναι μεταβλητή. Δηλαδή έρμα το οποίο κινήται μέσα σε θάλαμο πηγαίνοντας πίσω κατά την διάρκεια της βολής και μπροστά κατά την ανάκτηση, είτε με την βοήθεια μαγνήτη, είτε με την αδράνεια, ώστε να εξυπηρετεί και τα δύο απαιτούμενα αυτής της κατηγορίας.


Στην περίπτωση της δοτής κίνησης (κίνηση που δίνεις στον λούρο σου με το καλάμι) Την κίνηση σε αυτή την περίπτωση την δίνει κατά κύριο λόγο το κέντρο βάρους του τεχνητού σε συνδυασμό με το σχήμα του σώματος του καθώς και το πως κάθεται αυτός στο νερό.

Έτσι λοιπόν ένα popper που έχει κέντρο βάρους πίσω - πίσω αλλά παράλληλα είναι τόσο ώστε να αφήνει την "πλώρη" του οριακά στην επιφάνεια πετάει στα τινάγματα του τα απαιτούμενα νερά. Αν επί πλέον σε αυτό μεγαλώσουμε τον όγκο του σώματος ελαφρώς πιο μπροστά και ως εκ τούτου και το κέντρο βάρος του τότε θα του δώσουμε και μια κίνηση πλευρική (walk the dog) .
Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι η ισορροπία και η κίνηση του κινητού σε αυτή την κατηγορία είναι το αποτέλεσμα των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα του λούρου όπως φαίνονται στο πιο κάτω σχήμα (σχ3)
σχήμα 3
 Στο πιο πάνω σχήμα βλέπουμε ότι ασκούνται στο σώμα του τεχνητού 4 δυνάμεις (οι οποίες μας ενδιαφέρουν και καθορίζουν την κίνησή του και την ισορροπία του στο νερό) . Το κέντρο βάρους της κατασκευής μας γύρο από το οποίο θα συγκεντρώσουμε όλες τις συνιστώσες των βαρών μας ( σαλαγκιές , σύρμα ανάρτησης τους, έρμα βάρος 1ης ύλης κλπ) το οποίο θα εξισορροπήσει με την άνωση που έχει το σώμα του λούρου και την ισορροπία ή "ανισορροπία" που θα πρέπει να επικρατήσει  μεταξύ της δράσης που δίνει το καλάμι μας και της αντίδρασης που παρουσιάζει στο νερό ο λούρος και εστιάζεται "περίπου" στο σημείο του σώματος που έχει την μεγαλύτερη επιφάνεια τομής του.
Χοντρικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι :
- Όσο πιο κοντά βρίσκεται το έρμα "d" στο κέντρο βάρους της κατασκευής τόσο πιο "ισορροπημένο"  παρουσιάζεται στο νερό
-Όσο περισσότερο προς τα πίσω απομακρύνεται το έρμα "d" από το κέντρο αντίδρασης , τόσο πιο έντονη είναι η "walk the dog " κίνηση του τεχνητού με όριο απομάκρυνσης (απ΄ότι έχω διαπιστώσει)  περίπου τόσο ώστε η κλίση του τεχνητού να μην ξεπερνά τις 12 μοίρες.
Αντιθέτως αν το έρμα τοποθετηθεί μπροστά από το κέντρο αντίδρασης της κίνησης η κίνηση του τεχνητού θα είναι εντελώς "γραμμική"

Συνεχίζεται ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου